Kolozsvár, Mátyás szobor Vajdahunyadi Vár Déva Vár Rákóczi Vár Petőfi Szobor

Erdély történelme évszázadok óta Magyar Nemzetünk történelmének része.
Ma, Románia területén 2 millió Magyar nemzetiségű ember él, akik elsősorban Székelyföldön, de más szórvány vidékeken többségét jelentik a lakosságnak.
Erdély egész területén, és a nagyvárosokban különböző arányú kissebségben található Magyar nemzetiségű lakosság.
Erdély szerte, bármerre járunk, mindenhol megtaláljuk a Magyar történelmi és kulturális emlékeket a Partiumtól az egykori Nagy-Magyarország keleti határvonaláig, vagy a Máramarosi- havasoktól a Bánát-vidékig.
Csak néhány példa erejéig;
Kolozsvár, az erdélyi magyar történelem és kultúra fővárosa - a Vár maradványai, a Mátyás szobor, Mátyás Király szülőháza, a Házsongárdi temető ......láthatóak
Gyulafehérvár - 1009-ben Szent István itt alapította a Római Katolikus Főegyházmegyét, számos erdélyi fejedelem pl: I Rákóczi Ferenc, II Apafi Mihály, Bethlen Gábor, I Rákóczi György születési, vagy nyughelye.
Vajdahunyad - a Hunyadi Vár méltán őrzi a Hunyadiak, köztük Mátyás, Zsigmond, János emlékét.
Arad - az 1848-as szabadságharc vértanúinak a 13 Aradi vértanú emlékhelye, a belvárosban álló Szabadságszobor.
Segesvár - történelmi központja, mely 1999 óta a világörökség része, a Segesvár közeli Fehéregyháza, ahol Petőfi Sándor emlékműve és az 1848-as szabadságharc emlékműve található.
Mádéfalva - a székelység legnagyobb tragédiájának az 1764-es Siculicidium-nak emlékműve található itt.
Ezeréves Határ - a Gyimesek völgyében tehetünk látogatást az egykori Nagy-Magyarország határpontját jelölő emlékhelyre.
Sorolható még számos történelmi hely, mint pl. Déva Vára, Világos, Nagyszeben, Fogaras, Brassó, Csíksomlyó, Marosvásárhely .........és csak bíztatni tudunk mindenkit, látogassa meg ezeket a helyeket.

Mivel a történelem mellett a magyar irodalom, művészet és tudomány számos alakjának születése, élete és munkássága is Erdélyhez kötődik, hadd soroljunk fel néhány nevet a teljesség igénye nélkül.
A legnagyobb alakjaink közé tartozik Arany János, Apáczai Csere János, Dsida Jenő, Tóth Árpád, Áprily Lajos, Szilágyi Domokos, Reményik Sándor, Tamási Áron, Benedek Elek, Wass Albert, Nyírő József, Sütő András, Kőrösi Csoma Sándor, Orbán Balázs, Márton Áron, Bólyai János, Bólyai Farkas, Nagy Imre, Ács Ferenc, Kós Károly és még sokan mások.


Biztosíthatjuk önöket, hogy aki a történelem, irodalom és a kultúra egyéb területe iránt érdeklődik gazdag ismeretanyagot és sok látnivalót talál Erdélyben.

Aradi Szabadságszobor Segesvár Mádéfalvi Veszedelem Emlékműve Wass Albert Síremlék Tamási Áron Emlékmű