"A falusi életmód, ez a természettel összefonódó varázslatos, misztikus világ olyan élményt tár elénk, ami gyereknek, felnőttnek egyaránt gazdag és felejthetetlen emlékként marad meg hosszú-hosszú időn keresztül. És, ha már az idő múlásával halványodnak ezek az emlékek, akkor érezni magunkon a késztetést, hogy vissza kell menni, feltöltődni, újra átélni, megtapasztalni azokat a kivételes élményeket......."

Vendégünk gondolatait idézve

Olvasta Wass Albert "Funtinelli boszorkány"-át ?
A juhász tanya "esztena" meglátogatásával elénk tárul az a világ, a havasi pásztorok élete, a tiszta, a természettel harmóniában összeölelkezo mesebeli világ.
Tavasztól, őszig igény szerint kirándulást szervezünk, mely során szekérrel (lovas kocsival) mezei, erdei utakon jutunk el a Kibéden "majorház"-nak nevezett tanyára. Több száz háziállat legeltetése és tenyésztése történik itt - birkák, tehenek, kecskék, lovak stb. Megismerhetjük a sajtok készítésének titkait, a prémkészítés technikáit, láthatunk juh, vagy kecske fejést, történeteket hallgathatunk a pásztorok életéről, a medve űzésről, a farkas támadásokról és még sok számunkra olykor talán megborzongató eseményről.

Majorház

Nyáj

Vaduzés (kukorica őrzés)

Aki az izgalmakat a történetek hallgatásánál is jobban szereti, kipróbálhatja a vaddisznó űzés élményét. Augusztustól októberig a falú határain szükséges őrizni a kukorica táblákat a vaddisznók kártevésétől, ezért éjszakánként zajkeltő eszközökkel, kutyák kíséretében, nagy tábortűz mellett vigyáznak a termésre a falubeliek. A gazdák tűzgyújtással, nagy csörömpöléssel, kurjongatásokkal igyekeznek távol tartani a vadakat a terméstől, közben történeteket mesélnek, ércelődnek, viccelődnek, olykor elszenderednek...

Széna szárítás, szénaszedés

A helyiek megfogalmazásában "szénát takarnak". Az állatok téli ellátásához elengedhetetlen szénát, júniustól szeptemberig készítik és gyűjtik. Eltöltve egy pár órát, vagy egy délutánt a mezőn, ahol friss széna illata járja be a levegot, mélyeket szippanthatunk a mező barátságos nyári illatából, és ha aktívan szeretnénk hozzájárulni a rituálészeru tevékenységhez, kipróbálhatjuk a boglya rakás tudományát is.

Szénagyűjtés

Aratás

Aratás, kukorica szedés, szőlőszüret

Ezekben az időszakokban a falú teljesen megbolydul, amikor minden család számára elérkezik a termények betakarításának ideje. Igaz, a régmúlthoz viszonyítva, amikor ezekhez az eseményekhez kötődött a legnagyobb közösségi élet, a legtöbb népszokás, hagyomány, népköltemény, napjainkban jelentősen szegényesebbek, de még mindig rendkívül színes, és élmény dús eseményekről beszélhetünk. Kiemelkedően kellemes élményben lehet részünk például, ha az ízlelőbimbóinkat kényeztetjük el a finom, édes, zamatos szőlőfürtök kóstolgatásával október tájékán, és ezt meg is tetézzük egy-két pohár friss must elkóstolgatásával. Csak egy dologra kell vigyázzunk, kis poharat válasszunk, vagy mellékhelyiség közelében tartózkodjunk egy ideig a must fogyasztást követően.

Állattartás, legeltetés

Az "ember barátja" mellett, a legtöbb háznál eloforduló háziállat a szarvasmarha illetve a ló. Mindkettő igavonó állatként nélkülözhetetlen segítsége a falusi embernek. Ha a gyerekeket kérdezzük, a lovacska szerepel az első helyen, mint kedvenc, melyet szívesen lovagolnak, simogatnak, becézgetnek, de ugyanakkor a boci is nagy megbecsülésnek örvend a finom friss habos tej kóstolásakor. A gyerekek szívesen simogatják a különféle háziállatokat, elsosorban a kicsiket (csikót, gidát, malacot stb.) és közben kíváncsian kérdezgetnek róluk.

A legelőn

Szénégetés

Szénégetés

Magashegyi tájakon általános tevékenység a szénégetés. Régen, külön mesterség alakult ki erre a tevékenységre, a szénégetők évente hónapokat töltöttek el a havasokon amíg hosszadalmas, fáradtságos munkával előállították a szükséges mennyiséget.

vissza a lap tetejére