Hasznos információk

Erdélyi Utazás Kibéd, Szováta, Parajd, Korond megközelíthetősége legegyszerűbben és leggyorsabban autóval, vagy autóbusszal lehetséges ötletek, tippek, útvonaltervezés - kapcsolat/vendégkönyv

Erdélyi országutak, autópálya A fő útvonalakat tekintve az utak állapota kitűnő. Az első és másodrendű utak nagyon jók, minden nagyobb Erdélyi település (nagyvárosok, kisvárosok) jó útviszonyok közt közelíthető meg. A félreeső falvak, hegyvidéki települések, természeti látványosságokhoz vezető utak állapota nem túl jó, helyenként autóval csak lassan, nehezen járható. Autópálya. 52,5 km-es autópálya szakaszt helyeztek üzembe Kolozsvár körül - Gyalu (Ghilau) - Aranyosgyéres (Câmpia Turzii) - Torda (Turda) között Ingyenes.

GPS Kelet európai térképet tartalmazó GPS-ek jó kalauzolást biztosítanak.

Sebességek/ traffipax/ bírságok Az Európai Uniós szabályozás érvényes a romániai közlekedésre. Megengedett sebességek: Településen belül 50 km/óra Településen kívül 90 km/óra Traffipax - nagyon sok településen, falvakban van sebesség mérés. Többnyire gépkocsiból (rendőri, vagy magán) mérik a sebességet. Számos helyen kihelyezett automata mérő dobozok találhatók. Az autósok nagyon összetartóak - a rendőri jelenlétet, traffipaxot a reflektorfény felvillantásával jelzik a szembe jövők. A bírságok közepesen magasak, általában helyi postai fiókokban kell befizetni.

Fizetés A kereskedelmi helyeken (boltokban, éttermekben, benzinkutaknál) a lej a fizetőeszköz. Székelyföldön számos szálláshelyen, elfogadják a forintot, eurót is. Kártyás fizetési lehetőség nem túl elterjedt. Benzinkutaknál, szállodáknál, nagyobb kereskedelmi helyeken van lehetőség kártyás fizetésre.

Pénzváltás Forintot minden pénzváltónál váltanak. Minden európai valuta, US dollár váltható. Ajánlott a bankoknál, hivatalos váltóknál "Change" vagy "Schimb valutar" jelölésű helyeken váltani, és nem vám vagy határ közeli helyeken (itt alacsonyabb árfolyamon váltanak). Kerüljék az üzéreknél való pénzváltást.

Benzinár/tankolás Az átlag benzinár Erdélyben 350-370 forint. Legolcsóbb kutak: Lukoil, Petrom. A Mol árak pár forinttal magasabbak, de az üzemanyag minősége megbízhatóbb.

Útdíj Külföldi autósoknak útdíjat kell fizetni, matricát (ROVINETA) kell váltani. Az összeg nem jelentős, egy hétre öt-hatszáz forint.
A határon való belépéskor érdemes megvásárolni, a benzinkutaknál kapható.

Határátkelés/vám A határátlépés útlevéllel, személyi igazolvánnyal lehetséges. A vámvizsgálat többnyire formális. A jármű papírjait szokták kérni.

Biztosítás Általános utasbiztosítás ajánlott. Javasolt ismertebb biztosítóknál, Romániában képviselettel rendelkező biztosítóknál megkötni.

Telefon/internet, A telefon szolgáltatók területi lefedettsége nagyon jó, kivétel a hegyekben. Roaming díjak az Európai Uniós tarifák szerint alkalmazottak. Internet használat a vendéglátó helyeken többnyire lehetséges. Elterjedőben van a benzinkutak, forgalmasabb helyeken is. Számos magán internet kávézó működik. Mobil internet is használható (tarifákra ajánlatos vigyázni).

Nyelvhasználat - magyar, angol, német A székelyföldi megyékben a többségében magyarok lakta településeken örömmel fogadják a magyarul beszélőket. A kisebb arányban magyarok lakta településeken általában akad segítőkész személy, aki fordít, vagy válaszol kérdéseinkre. Angolul többnyire a fiatalok tudnak, vagy idegenforgalmi helyeken beszélnek. Németül kevesen beszélnek. Kivétel a szász vidék - Segesvár, Szeben, Meggyes és a környéke.

Időjárás Az Erdélyi időjárás megközelítőleg a Dunántúli, Kelet-magyarországi viszonyokhoz hasonló. Az időjárási frontok többnyire nyugat, dél-nyugat irányából közelítik meg Erdélyt. A magyarországi időjárás 1-2 napon belül székelyföldet is eléri. Ajánlott a hegyvidéki hőmérsékleti viszonyokra felkészülni, ha a Hargitára, a Gyergyói, Kelemen, Görgényi, Csiki, a Háromszéki hegyekbe készülnek. Hargita és Kovászna megye hűvösebb vidékek.

Jegy Belépő árak Tömegközlekedési jegyárak létesítmények belépői (pl:strand, múzeum stb), rendezvények belépői (fesztiválok, találkozók) általában kedvezőbbek a magyarországi áraknál. Helyenként kifejezetten kedvezőek az árak. Internetes jegyvásárlás lehetősége, csak nagyon kevés helyen adott

Strandszezon Általánosan a szezonnyitás május 1. időpontra esik. Zárás szeptember. Részletekről érdemes az adott település honlapján tájékozódni.

Sípályák Székelyföld ismertebb sípályái a hargitai és a szovátai. Kisebb településeken vannak gazdasági társaságok, vagy magánszemélyek által működtetet kis pályák.

Gyógyszerek Gyógyszertárak Majdnem minden falúban találunk gyógyszertárat, vagy patika pontot. A Magyarországon ismert vény nélküli termékek többnyire kaphatóak bárhol. Receptköteles gyógyszereinket ajánlatos magunkkal vinni.

Csípések, oltások Kiemelten veszélyes rovarokról, állatokra vonatkozó felhívások csak helyenként fordulnak elő. Speciális oltásokra nincs előírás az Erdélybe látogatók számára.

Székelyföld megyéi

Partium megyéi

Dél-Erdély megyéi

Közép-Erdély megyéi

Hargita megye

Arad megye

Brassó megye

Kolozs megye

Kovászna megye

Bihar megye

Szeben megye

Fehér megye

Maros megye

Szatmár megye

Hunyad megye

Beszterce-Naszód megye

 

Szilágy megye

Temes megye

 

 

Máramaros megye

Krassó-Szörény megye

 

Székelyföld régiói

Partium régiói

Dél-Erdély régiói

Közép-Erdély régiói

Csík szék
- Csíki medence
Hargita vidéke
Udvarhely szék
Nyikó mente
Gyergyói medence
Gyimes
Csángóföld
Olt völgye
Háromszék
Sóvidék
Maros szék
Maros mente
Kis-Küküllő mente*
Nyárád mente

Zaránd hegység
Hegyalja vidéke
Móc vidék
Bihar hegység
Kőrösök vidéke
Bihari alföld
Szilágyság
Szatmárvidék Máramaros

Barcaság
Szászok földje
Fogaras föld
Bányaság
Hunyad vidéke
Kenyérmező
Bánság

Aranyos szék
Kolozsvár vidéke Mezőség
Kalotaszeg
Beszterce vidéke

*Kibéd a Kis-Küküllő mentén található Vissza a főoldalra